29 Ιουλίου 2010

Ο Κωστας Μαρτζεκης γυρναει την Ελλαδα με ενα ποδηλατο

.. είναι το μήνυμα που θα έχει στο πίσω μέρος της μπλούζας του, ο Κώστας Μαρτζέκης σε όλο του το εγχείρημα να γυρίσει την Ελλάδα με το ποδήλατό του.. Την Κυριακή, 25 Ιούλη, με αφετηρία την Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει για να διανύσει 1700 χιλιόμετρα μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας, περνώντας από τις 32 πόλεις που θα συναντήσει, για να καταλήξει και πάλι στην γενέτειρα του, έπειτα από 20 μέρες συνεχούς ποδηλασίας…
Στόχο του έχει με αυτό το εγχείρημα να διαδώσει τον ποδηλατικό τουρισμό και να μεταφέρει την ιδέα του BikeRespect σε όλη την Ελλάδα
Το Κώστα Μαρτζέκη τον γνωρίσαμε τον τελευταίο χρόνο ως οδηγό του ποδηλάτου Ταξί (Ταξίλατου). Με την ελπίδα του να δει μια πόλη πιο ανθρώπινη, προσέφερε στους συμπολίτες του, ΔΩΡΕΑΝ βόλτες με το Ταξίλατο και ακολουθούσε τις βόλτες του BikeRespect, με ξεχωριστή συνέπια και αφοσίωση.
Η διαδρομή του Κώστα είναι η εξής:
Θεσσαλονίκη-Έδεσσα-Αμύνταιο- Καστοριά- ΄Αργος Ορεστικό- Κόνιτσα- Ιωάννινα- Άρτα- Αμφιλοχία- Αγρίνιο- Μεσολόγγι- Αντίρριο- Ρίο- Πάτρα- Αμαλιάδα- Πύργος- Κυπαρισσία- Καλαμάτα- Σπάρτη- Ναύπλιο- Αργος- Μυκήνες- Κόρινθος- Μέγαρα- Ελευσίνα- Χαλκίδα (οδική απόσταση 1.218 χλμ) κι από εκεί Πειραιάς-Μυτιλήνη και Αλεξανδρούπολη- Κομοτηνή -Ξάνθη- Καβάλα και Ασπροβάλτα, προτού επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
Μπορείτε να βοηθήσετε την προσπάθεια του Κώστα, αν τον υποδεχτείτε σε μία από τις παραπάνω πόλεις, προσφέροντάς του κουράγιο και ένα πιάτο φαγητό.
Επικοινωνήστε μαζί του στο 6989062562 για να ενημερωθείτε για την σχετική ώρα διέλευσης από την περιοχή σας και να έρθετε σε συνεννόηση, για να τον υποδεχτείτε με ποδήλατο ή χωρίς. Αυτό θα ήταν μια τεράστια βοήθεια στο εγχείρημα του!
Ελπίζουμε να είστε στον δρόμο του και να τον βοηθήσετε να τα καταφέρει.!
Απο την mailing list του bike respect

Και η ανταπόκριση από την Ελευθερία της Ηπείρου
Στα Γιάννινα έφτασε χθες ο 31χρονος Κώστας Μαρτζέκης, που κάνει το γύρο της Ελλάδας με ποδήλατο
Ποιος έχει ανάγκη τη βενζίνη;

Την ώρα που οι οδηγοί ΙΧ βρίσκονται σε κατάσταση πανικού κυνηγώντας την τελευταία σταγόνα βενζίνης, υπάρχει και κάποιος που δεν αγχώνεται καθόλου. Ο λόγος για τον 31χρονο Κώστα Μαρτζέκη, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου από τη Θεσσαλονίκη να κάνει το γύρο της Ελλάδας με ποδήλατο και χθες, μετά από τέσσερις μέρες, έφτασε στα Γιάννινα.
Στόχος του, όταν ξεκίνησε, ήταν να διανύσει τη διαδρομή σε περίπου 20 ημέρες, με μόλις 300 ευρώ και 60 μπουκάλια νερό.
Βέβαια, στην πορεία φαίνεται πως ο στόχος θα υπερκαλυφθεί, καθώς ο τολμηρός ποδηλάτης από τη Θεσσαλονίκη καλύπτει μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση απ’ ότι υπολόγιζε και έχει εκμηδενίσει σχεδόν το κόστος.
«Υπολόγιζα να καλύπτω 80 χλμ. την ημέρα, αλλά διανύω απόσταση 130-150 χλμ. Αν τα πράγματα πάνε καλά μπορεί το ταξίδι να βγει λιγότερο από 20 ημέρες», σημείωσε και πρόσθεσε πως χάρη στη φιλοξενία απλών πολιτών στη διαδρομή έχει ξοδεύσει μόνο 17 ευρώ σε 4 ημέρες.
Το ταξίδι είναι αρκετά επίπονο, καθώς απαιτεί μεγάλες αντοχές, τόσο σωματικές, όσο και ψυχικές. Και ήδη ο Κώστας Μαρτζέκης αντιμετώπισε τις πρώτες δυσκολίες στο κομμάτι από την Καστοριά μέχρι τα Γιάννινα, λόγω των μεγάλων υψομετρικών διαφορών.
Το ταξίδι είναι και σε ένα βαθμό επικίνδυνο, λόγω κυρίως των συνθηκών στους ελληνικούς δρόμους, αλλά και των απρόσεκτων οδηγών. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο Κώστας επέλεξε να μην κινηθεί σε κλειστούς αυτοκινητοδρόμους, όπως η Εγνατία Οδός, αλλά κυρίως σε παλιές εθνικές οδούς και στο επαρχιακό δίκτυο, όπου ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι περιορισμένος και οι ταχύτητες σχετικά μικρές.
Ο στόχος του ταξιδιού του είναι τριπλός. Είναι η πρόκληση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να δείξει πως με το ποδήλατο μπορείς να διανύσεις χιλιάδες χιλιόμετρα με ελάχιστο κόστος, αλλά κυρίως μέλημά του είναι η προώθηση του λεγόμενου «ποδηλατικού τουρισμού», που στην Ελλάδα είναι ακόμη σχεδόν άγνωστο είδος, αλλά στο εξωτερικό είναι διαδεδομένος ακόμη και μεταξύ ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών.
«Ο κόσμος που με συναντά στο δρόμο με ρωτά αν είμαι από το εξωτερικό, καθώς του φαίνεται ιδιαίτερα περίεργο να συναντούν έναν ποδηλάτη σε μια εθνική οδό. Στόχος μου είναι να δείξω πως υπάρχει και αυτή η μορφή εναλλακτικού τουρισμού», σημειώνει.
Στο ποδήλατό του μεταφέρει εφόδια βάρους 15 κιλών, μεταξύ των οποίων ξηρά τροφή για έκτακτες ανάγκες, ένα φαρμακείο και τη μικρή σκηνή, στην οποία διανυκτερεύει.
Παρέα του στο ταξίδι είναι και ο φωτογραφικός του φακός, ώστε να αποτυπώσει διάφορες περιοχές της χώρας, σε ένα φωτογραφικό κολάζ-αφιέρωμα για όλη την Ελλάδα.
Το ποδήλατο για τον Κώστα Μαρτζέκη δεν είναι μόνο ένα μέσο για να ταξιδεύει και να γνωρίσει την Ελλάδα, κάνοντας νέους φίλους. Είναι η καθημερινότητα. Στο πλαίσιο της ποδηλατικής ομάδας "BikeRespect", ο 31χρονος Κώστας οδηγεί στη Θεσσαλονίκη την τελευταία διετία το "Ταξίλατο".
Ένα ποδήλατο-ταξί που μεταφέρει τους πολίτες στους δρόμους της συμπρωτεύουσας και μάλιστα χωρίς κόμιστρο. Για όσο διαρκεί το ταξίδι του, το "Ταξίλατο" παραμένει σταθμευμένο.
Η διαδρομή
Ο 31χρονος Κώστας θα διανύσει 1.700 χιλιόμετρα και θα περάσει από τουλάχιστον 33 πόλεις, χωριά και νησιά της Ελλάδας. Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Αμύνταιο - Καστοριά - Άργος Ορεστικό - Κόνιτσα - Γιάννινα - Άρτα - Αμφιλοχία- Αγρίνιο - Μεσολόγγι - Αντίρριο - Ρίο- Πάτρα - Αμαλιάδα - Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα - Σπάρτη - Ναύπλιο - Άργος - Μυκήνες - Κόρινθος - Μέγαρα- Ελευσίνα, και από εκεί Πειραιάς - Μυτιλήνη και Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή -Ξάνθη - Καβάλα και Ασπροβάλτα, προτού επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
«Επικίνδυνοι οδηγοί, νεκρά ζώα, κρύο, ταλαιπωρία, αλλά και όμορφη φύση», σημειώνει περιγράφοντας τις μέχρι τώρα εμπειρίες του.


«Αφού τα καταφέρνω εγώ, μπορείς και εσύ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: